Jan Eric Arnesen. Samleren som selv ble maler. Jan Eric Arnesen disponerer ett av husene på bruket.

I de andre tre: 40 kunstnere og mer enn 100 verk:
 Frank Brunner, Kenneth Blom, Sverre Bjertnæs, Carl Oscar Schelbred, Axel Vindenes, Kai Fjell, Helene Fjell, Per André Nilsen, Hanne Linnes, Randi Strand, Karoline Kaaber, Roj Friberg, Vegard Blomberg, An Doan Nguyen, Petter Hepsø, Guttestreker, DUER, Magne Rygh, Ståle Gerhardsen, Vibeke Jerkaas, Ole Dørje, Johan Reisang & Ela Buria, Nico Widerberg, Aija Vinkelmane-Dreiere, Thea Elise Klingsvall, Fredrik Skavlan, Kari Skavlan, Cathrine Knudsen, Thea Strøm Arntzen, Erling Valtyrson, Elisabeth Werp, Nora Sandbæk, Ørnulf Opdahl, Max Emrat Dørje, Yngvill Lassem, Martin Schreiner, Axel Thorenfeldt m.fl.

14. jan - 12. feb.
Alle dager 13 - 18.


Jan Eric Arnesen (f. 1956, Oslo) er et unikum, et engangstilfelle. Han er kunstsamleren som kom til et av Oslos mest eksklusive auksjonshus med sine egne malerier og fikk holde sin debututstilling der. Nå i januar fortsetter med sin første galleriutstilling på Soli Brug. Godt ute i 60-årene står han fram som fullt ferdig maler etter et arbeidsliv som kiropraktor og gründer.

Så har han da også en spesiell bakgrunn. Hans amerikanske mor var maler, faren norsk diplomat. Vesle Jan Eric så utstillinger og besøkte museer mange steder i verden helt fra han kunne stabbe og gå. Kunsten har alltid vært en sterk understrøm i hans liv, og han begynte tidlig selv å samle på kunst.

Han kan kalles autodidakt, men selvsagt har de brede kunnskapene vært en inspirasjon. Han nevner selv Munch og van Gogh («det er jo opplagt») blant sine favoritter. Mindre opplagt er inspirasjonen han har hentet i den norske maleren og globetrotteren Xan Krohns bilder fra 1920- og 30-tallet – her er det kanskje Krohns sans for linjer og det dekorative som spiller mest inn.

Men all verdens kunnskaper om hvordan andre har malt, er langt fra nok til å male godt selv. Siden han solgte virksomheten sin for noen år siden, har Arnesen arbeidet intenst og møysommelig med bildene sine. Det er dette glødende engasjementet som har gjort ham til en interessant maler.

For den spenstige koloritten og de klare formene peker mot en kunstner som har funnet sitt særpreg.  I sine stilleben forener han sansen for det dekorative med følelsen for tingenes egenart. Han maler landskaper – trær, blomster og utsikter – der formene er forenklet, men essensen bevart. Og med 30 års erfaring som kiropraktor er det ikke underlig at han er interessert i kroppen som motiv. Det er helst stiliserte kropper: Legemsdelene blir elementer i en komposisjon, men de har fremdeles bevart sin sårbare menneskelighet.

Soli Brug viser et bredt utvalg av Arnesens arbeider. Hans egen livslange, dype glede over kunsten gjenspeiles i malerienes åpne og tiltrekkende karakter.

Velkommen!