Kjell Nupen, Kjell Erik Killi-Olsen og Håvard Homstvedt
Sensommeren på Soli Brug.
Kjell Nupen - Maleri, grafikk, keramikk og glass
Kjell Erik Killi-Olsen - Maleri, skulptur og grafikk
Håvard Homstvedt - Maleri og grafikk
Utstillingen varer fra 24.8 - 22.9.
Åpningstider: 13 - 18 alle dager.
I år er det 10 år siden Kjell Nupen gikk bort. 24. august åpner Vigdis Hjorth utstilling med den betydelige Kristiansandkunstneren i ett av byggene på Soli Brug. Både maleri, grafikk, keramikk og glass stilles ut for salg. På resten av bruket presenteres samtidig to av dagens mest interessante nålevende norske kunstnere: Håvard Homstvedt og Kjell Erik Killi-Olsen, begge med helt nye arbeider innen maleri, skulptur og grafikk.
Kjell Nupen (f. 1955, Kristiansand) bestemte seg allerede som 13-åring for å bli maler. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og ved Staatliche Kunstakademie i Dusseldorf. Han fikk i ung alder gjennombrudd som maler og grafiker og var i mange år en markant skikkelse i norsk samtidskunst. Den allsidige kunstneren stilte ut i en rekke land. Alt som 20-åring var arbeidene hans innkjøpt av en rekke sentrale institusjoner, og han har flere viktige utstillingsoppdrag bak seg.
Kjell Nupens kunst fra 70-tallet var i høy grad motivert ut i fra en kritikk av det bestående samfunnet. På 80-tallet ble det politiske og aggressive neddempet til fordel for mer kontemplative former. Landskapsscenene inntok kunstnerens repertoar og en vektlegging av maleriets koloristiske og formale kvaliteter har siden spilt en overordnet rolle i Nupens arbeider. Vi ser straks naturen men det er like gjerne naturen i den indre reisen Nupen formidler, som en melankolsk hjemlengsel eller en dragning mot røttene. Dette kommer til utrykk i mange av arbeidenes titler som Hjemsted, Navigasjon, Flygende over sort vann eller Sentimental Reise.
"Kjell Nupens stiftelse for unge, utøvende kunstnere" ble opprettet i 2005. Stiftelsens formål var å bidra til å styrke kunstlivet på Sørlandet, fremme forståelsen for papirbasert kunst, samt støtte andre ideelle formål. I følge Kjell Nupen er «stipendet en håndsrekning fra kollega til kollega, og et genuint ønske om at både det økonomiske bidraget og oppmerksomheten som medfølger, bidrar positivt i den videre utvikling av kunstnerskapet». I stiftelsens styre satt Kjell Nupen frem til sin død, advokat Gunnar Steen og Kristiansands tidligere ordfører Oddvar Skisland.
Kjell Nupen ble også en av de viktigste læremesterne til H M Dronning Sonja. Nupens påvirkning og inspirasjon var avgjørende for Dronningens interesse og utvikling i hennes kunstnerskap.
Nupen var en bastion i den norske kunstverdenen. Han elsket sitt arbeide og sin famille, og han var elsket av det norske folk. Hans bortgang i mars 2014 kom så altfor tidlig.
Kjell Nupen
Kjell Erik Killi-Olsen (født 1952) er en ruvende skikkelse i norsk kunstliv og en av våre største samtidskunstnere. Han er av de få som virkelig har oppnådd internasjonal suksess i sin levetid. Han er særlig kjent for sine menneskeliknende, groteske og humoristiske fantasiskikkelser inspirert av samtidsdesign og eksotisk kunst. Han har hatt utstillinger over hele verden i tillegg til i Norge, blant annet i New York og Sao Paulo.
Killi-Olsen beskrives som en rå og hudløs kunstner. I hans særegne fantasiverden kombinerer han det makabre med det sårbare, ofte med humor og ironi. Han har vært tro mot et figurativt formspråk og motivkretsen er mangfoldig. En kan lese flere historier i ett og samme verk. Historiene er gjerne hentet fra eget liv - private, selvopplevde fortellinger eller fra nyhetsbildet og aktuelle hendelser. Uansett er noe universelt over innholdet, og med temaer som ofte berører oss. Killi-Olsen tar tak i det å være menneske, det å være tilsynelatende annerledes, det å føle og det å leve.
Han er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim, Academia Sztuck Pieknyck i Krakow i Polen og ved Statens Kunstakademi i Oslo. I 1989 representerte Killi-Olsen Norge på Saõ Paolo-Biennalen, der han stilte ut det unike og banebrytende verket Salamandernatten bestående av 72 skulpturer. Verket skal oppleves i mørke. Etter noen minutter har øyet vennet seg til mangelen på lys og langsomt magisk trer skulpturene frem. Verket ble sett av over 600.000 mennesker i Brasil. Det står som et hovedverk i norsk kunst fra 80-årene.
Den monumentale figuren i støpejern, Mannen fra havet, kalt Skabelonen på folkemunne, er mer enn fire meter høy og ble reist i Bø i Vesterålen i 1994 for Skulpturlandskap Nordland. Nasjonalmuseet eier flere arbeider av Killi-Olsen.
I 2016 kjøpte Killi-Olsen det fantastiske gårdstunet Sandbu i Vågå som ble bygget opp av forretningsmannen Kjell Holm. I 2017 kjøpte han Kjøpmannsgata 36/38 i Trondheim, en gammel branntomt med eldre bygninger. Her ville han bygge byens mest attraktive møteplass for kunst og kultur, og høsten 2021 åpnet endelig dørene til K-U-K, Kjøpmannsgata Ung Kunst. Kunsthuset har på kort tid etablert seg som en viktig kulturinstitusjon i Trondheim og Norge. Stedet treffer både bredt og smalt, med plass til både etablerte og mindre etablerte kunstnere. Aller mest plass har de yngre kunstnerskapene fått.
Det er en ære for oss å kunne presentere en så stor utstilling med nye arbeider av denne bautaen i norsk kunstliv.
Kjell Erik Killi-Olsen
Håvard Homstvedt (f. 1976, Trondheim) har vært omtalt av Art Review som en av verdens 25 kommende kunstnere. Han er utdannet med master fra Yale University (2003) og bachelor fra Rhode Island School of Design (2000).
Han og fikk en god anmeldelse på forsiden av kunstseksjonen i New York Times etter å ha stilt ut malerier på Southfirst Gallery i Brooklyn i 2005. Han har blitt omtalt som en kunstkomet av norsk og britisk presse.
Da Homstvedt debuterte med sin første separatutstilling i Norge, på Galleri Riis i 2007, fikk han svært god omtale av kunstanmelder Lotte Sandberg i Aftenposten. Hun mente at dette var en opplevelse av de sjeldne. 20 minutter etter utstillingsåpningen var de fleste kunstverkene solgt. Utstillingen, som inneholdt malerier, skulpturer og installasjoner, ble et gjennombrudd for Homstvedt i Norge.
Det er særlig hodeformer og menneskefigurer som trigger Homstveds skapertrang. I sine malerier, tegninger, grafiske arbeider og skulpturer forener han et abstrahert figurativt formspråk med undertoner av det absurde. Materialitet og tekstur er viktige elementer i Homstvedts arbeider. Han får ofte frem en følelse av relieffer i overflaten.
Den første katalogen med arbeider av Homstvedt, «You Will Hardly Know », ble publisert av Galleri Riis i 2008. I 2011 kom «Ripple Sole», også gitt ut av Galleri Riis. I 2016 hadde Homstvedt en separatutstilling i Inman Gallery i Texas, USA, der han viste 15 sort-hvite portretter i olje på papir, med tittelen «Continental Cloth #1-15». Serien bygger på anonyme amatørkunstportretter av fordums filmstjerner, som Homstvedt opprinnelig kjøpte på Ebay.
Homstvedt har hatt separatutstillinger blant annet hos Galleri Riis i Oslo og Stockholm, Highlight Gallery i San Francisco, Inman Gallery i Houston, Galerie Anne de Villepoix i Paris, Medium på St. Barth, Annarumma 404 i Napoli, Art Basel 40 i Sveits og Perry Rubenstein Gallery i New York. Hans arbeider er innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet, Sørlandets Kunstmuseum, Kistefos-Museet og Yale University.
Håvard Homstvedt