Sommerens store utstilling på Soli:

Sverre Bjertnæs

Maleri, grafikk, skulptur Åpning 18. juni 2022 kl. 13.00

Sverre Andreas Koren Bjertnæs er født i Trondheim 1976. Han er en av de mest kritikerroste unge kunstnere i Norge og har opplevd en formidabel karriere på kort tid. Han deltok på sin første utstilling som 15-åring i forbindelse med Nerdrumskolens gruppeutstilling hos Blomqvist i Oslo. Hans første separatutstilling var i Bjarne Melgaards galleri Norsk Anarkistisk Fraksjon i 2000. Karakteristiske arbeider fra hans tidlige periode (1997-2004) er store, nøkternt saklige portretter av ungdom, blant annet hans tidligere samboer Unni Askelands barn. Fra og med utstillingen «Incognito» (2004) forlot han tenåringsuskylden som preget de tidlige bildene og gikk over i en mørkere motivverden hvor et tema var rus, og andre virkemidler var bruk av blacklight og interiørskildringer av offentlige toaletter.

Bjertnæs var som ung tenåring i Trondheim elev hos Tore Bjørn Skjølsvik (1989–93), senere ett år hos Odd Nerdrum (1993–94) før han gikk på Staten kunstakademi (1995-99) og to år på ArtEZ hogeschool voor de kunsten i Enschede, Nederland. Han fikk Blix-stipendet i 1999, Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere i 2005 og i 2008 ble han tildelt det første stipendet fra den nyopprettede Håkon Bleken- stiftelsen. I 2019 ble han tildelt Norsk kulturråds 10-års arbeidsstipend for etablerte kunstnere.

I tiden etter Bjertnæs' første utstilling hos Melgaard utviklet de to et tett samarbeid. De delte atelier i New York og holdt flere utstillinger sammen. Dette ble et viktig vendepunkt for Bjertnæs, fra det rent figurative til friere oppløsning og eksperimentering med flater og innhold.

Bjertnæs har også samarbeidet mye med Håkon Bleken, noe som har gitt ham en helt annen ballast, uten at hans egen identitet på noen måte har blitt borte. De senere årene har han også jobbet selvstendig med skulpturer og installasjoner.

Sverre Bjertnæs sier selv at han vil holde alt så åpent som mulig. Han kaster seg gjerne ut i ukjent landskap. - Da blir alt så mye mer interessant.

På utstillingen viser Bjertnæs flere arbeider med en kunstner som motiv. Dette valget med å bli en kunstner, fullt og helt, hvor stort og viktig, men samtidig hvor følsomt, uforutsigbart og sårbart kan det være?

I 2019 ga Bjertnæs ut den oppsiktsvekkende og svært personlige boka "Mine Bilder - om kunst og alkoholisme" som har fått svært gode anmeldelser.

Utstillingen på Soli teller i alt ca. 80 verk, fordelt i fire hus. Ett av dem vies samarbeidet med Bjarne Melgaard.

Vennlig hilsen

Ole Dørje
Soli Brug Galleri Tlf 91635560 ole@soli-brug.no www.soli-brug.no
Soli Brug, tidligere Nord-Europas største sagbruk, ca. 50 min. syd for Oslo. E6, avkjøring nr. 9 (grense Sarpsborg/Råde). Tlf. 91 63 55 60 / 97 07 55 20